Dental Alliance
April 19, 2024

Medicii de la Roman susțin că acuzațiile de malpraxis în cazul gravidei moarte la Iași sînt nefondate

0
Carmangeria La Cimpoeșu

YRY Residence

Restaurant Portofino

Go Padel Roman

Moartea în Spitalul de boli Infecțioase de la Iași a unei tinere din Roman, Georgiana Bianca Cimpoi, de doar 27 de ani a făcut ca în presă să curgă iarăși potop de acuzații la adresa medicilor romașcani. Tânăra însărcinată în 21 de săptămîni a murit la Iași, după ce trecuse și prin Maternitatea ”Cuza Vodă”. Conform declarațiilor medicului ieșean, Mihnea Hurmuzache, purtătorul de cuvânt al Spitalului de boli infecțioase ”Sfânta Parascheva” Iași, pacienta ar fi fost plimbată între trei spitale, fără a i se fi făcut tratamentul salvator. Acesta a declarat agențiilor de presă faptul că pacienta internată în 5 ianuarie se simțea extrem de rău, starea acesteia deteriorându-se grav luni, 8 ianuarie, când s-a decis de către medici transferarea acesteia la Iași, la Maternitatea ”Elena Doamna”. Pentru că existau suspiciuni de menigo-encefalită medici de la C,linica ”Cuza-Vodă” la rândul lor au hotărât transferarea pacientei la Spitalul de Boli Infecțioase, când deja pacienta intrase în stop cardio-respirator. La 21,30 s-a constatat decesul pacientei după efoturi ineficiente de resuscitare a tinerei gravide.

Conducedrea medicală a Spitalului Municipal de Urgență respinge categoric acuzațiile de malpraxis, explicînd manevrele medicale la care a fost supusă pacienta la Roman.

În momentul de față nu există nici o reclamație din partea familiei pacientei. Noi putem explica întreaga succesiune a evenimentelor, tocmai în ideea că s-au făcut toate manevrele necesare pentru salvarea vieții pacientei. Noi putem demostra cu documente că la nivelul spitalului nostru s-au făcut toate manevrele posibile în ceea ce privește recoltări de analize, investigații, consult intersecții. Ținând cont de antecedentele medicale ale pacientei noi am ținut legătura tot timpul cu spitalul de la Iași.

 Trebuie să menționăm faptul că în momentul în care s-a decis transferul la Iași pacienta era conștientă și cooperantă. Acest lucru este consemnat și în raportul Ambulanței. Femeia avea daor o ușoară somnolență. Noi putem demonta zvonurile care au apărut ulterior că pacienta ar fi fost trimisă la Iași intubată. Nu este adevărat acest lucru. Pacienta a fost transferată conform protocoalelor noastre în stare de conștiență la Iași”, a precizat dr. Oana Onu, directorul medical al Spitalului Roman.

Aceasta a explicat redactorului ”Roman24” și ceea ce s-a întîmplat cu pacienta în timpul celor 24 de ore cât a stat internată la Roman.

Pacienta s-a prezentat la Spitalul nostru în data de 8 ianuarie, la ora 10,56. Este vorba despre o persoană gravidă în 21 de săptămâni, cu sarcină în evoluție. Ca și motive de prezentare, pacienta acuza o cefalee puternică și vărsături, care nu au fost obiectivate ulterior pe parcursul spitalizării. Menționăm că pe foaia de observație a pacientei este menționată o distrofie musculară. Această boala genetică  afectează musculatura membrelor superioare, inferioare și a întregului organism.

Pacienta avea o scolioză accentuată, pentru care fusese operată în copilărie și avea o tijă metalică în coloana vertebrală. În acest moment deplasarea tinerei era dificilă și ea se afla într-un scaun cu rotile. În momentul prezentării la Spital i s-a administrat tratament antalgic, i s-au recoltat analize și i s-a efectuat o ecografie, care a evidențiat o sarcină în săptămâna 21, fără probleme semnificative în momentul examinării. Din  cauza antecedentelor personale ale pacientei s-a luat decizia internării sale pentru a se afla sub supraveghere medicală.

Din cauza faptului că diagnostiocul predominant era cefaleea, s-a recomandat și un consult al medicului neurolog care a evidențiat că pacienta are reflexe simetrice, bilaterale, cu atrofie musculară generalizată, cu astenie, cu pupile reactive și cu rigiditate a cefei. Pacientei i s-a reomandat rezonanță magnetică, care însă nu i s-a putut face din cauza existenței în organismul pacientei a acelei tije metalice pe care pacienta o avea în coloana vertebrală, încă din copilărie. S-a recomandat și un tratament injectabil cu dexametazonă. După admnistrarea acestui tratament cefaleia i-a cedat și starea generală a pacientei era stabilă”, a declarat dr.Oana Onu.

Aceasta spune că, ulterior marți, deaorece persista rigiditatea cefei pacientei, medicul curant a solicitat și un consult de boli infecțioase. Medicul infecționist a consemnat și el în foaie faptul că pacienta era conștientă, cooperantă, că nu a mai avut vărsături și că durerea de cap se diminuase în intensitate, pacienta nu avea  fotofobie. Medicul infecționist a recomandat efectuarea unui compuer tomograf cranian.

În jurul orei 1 se ia legătura cu Maternitatea ”Elena Doamna” având avizul dr. Păvăleanu pentru transferul cazului, după ce i se prezentaseră toate detaliile. Medicul respectiv și-a dat acordul de transfer al pacientei, care a fost trimisă la clinica de la Iași cu o ambulanță cu medic, pacienta plecând din Roman în jurul orei 15,00. Directorul medical al Spitalului Roman susține că medicii romașcani nu-și pot permite comentarii referitoare la agravarea ulterioară a stării de sănătate a pacientei la Iași, dar este convins că la Spitalul din Roman s-a acționat absolut corect, în conformitate cu protocoalele existente. (Flora ORDEAN)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.