NEÎNȚELEGERI PE ÎNCHIDEREA GROPII DE GUNOI
Prezentă la Piatra Neamț, vineri, 20 octombrie, Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu, a avut o întrevedere, cu ușile închise, cu primarii de localități și factorii de mediu din județul Neamț responsabile cu problemele de mediu. La conferința de presă, ministrul Grațiela Gavrilescu, însoțită de Comisarul șef al Gărzii de Mediu și de consilierii personali au anunțat principalele chestiuni pentru care s-au deplasat în teritoriu, legate de problemele de mediu din județ și de modul de închidere a depozitelor temporare de gunoi de pe raza județului.
Întrebată fiind din ce fonduri se va face această relocare a deșeurilor, în condițiile în care societățile private care au administrat aceste gropi au câștigat bani frumoși, ministrul Grațiela Gavrilescu a declarat că au fost avute în vedere o serie de măsuri, stipulate și în autorizația de funcționare temporară. Ministrul Mediului a solicitat Consiliului Județean Neamț să verifice la ANAF dacă operatorii de salubritate au alimentat, așa cum era prevăzut în autorizație, conturile de închidere a gropilor de gunoi.
La conferința săptămânală de presă, primarul municipiului Roman, Lucian Micu, a declarat că la întâlnirea de vineri, 20 octombrie, cu Ministrul Mediului a convenit cu aceasta să se deplaseze la București pentru a găsi, împreună, cele mai eficiente măsuri referitoare la închiderea urgentă a gropii temporare de gunoi de la Roman.
Primarul Lucian Micu a confirmat existența unui litigiu al Primăriei cu firma ”Rossal” pe problema închiderii platformei temporare de gunoi. Acesta nu a negat existența, în această etapă, a unor tensiuni între Primăria Roman și operatorul de salubritate legate de această platformă.
Edilul șef, Lucian Micu, a mai adăugat că tot instanța de judecată va lămuri pe parcursul procesului și dacă contul de închidere al gropii a fost alimentat de operatorul de salubritate, care era obligat să facă acest lucru în baza autorizației de mediu pe care a primit-o la deschiderea platformei temporare. Primarul Romanului a spus că personal, ar opta dacă este posibil, pe soluția neutralizării chimice a deșeurilor, după soluția aplicată la închiderea gropii mari de gunoi, care s-a realizat în urmă cu câțiva ani, prin neutralizarea chimică și acoperirea ulterioară cu pământ și vegetație forestieră.
Se va vedea care sunt soluțiile ce vor putea fi adoptate în județul Neamț, în condițiile în care recomadările Ministrului Mediului de asociere între unitățile administrativ-teritoriale deservite de societatea ”Rossal” nu mai sunt agreate de primării, ținînd cont de faptul că acestea spun că au fost taxate de operator la data ridicării și transportului la Roman a gunoiului. Cât privește soluția tehnică agreată de Primăria Roman, Lucian Micu spune că o dorește pe cea care este mai simplă, prin neutralizare cu substanțe chimice și acoperire ulterioară cu vegetație. Se pare că România a ”călcat cu stângul” și riscă aplicarea infrigementului pe probleemele de mediu, în special din cauza aplicării necorespunzătoare a legislației comunitare.