January 26, 2021

Pădure salvată de la incendiu de călugării Schitului Branişte din Neamț. ”Ardea fără flacără”

O pădure din Neamț a fost salvată de la incendiu de călugării Schitului Branişte, care au alertat pădurarii atunci când au zărit pe un versant un brad care începuse să fumege, după ce a fost lovit de fulger.

  • Totul a plecat de la un brad masiv lovit de fulger care, după ce s-a oprit furtuna, a continuat să ardă mocnit, în interior.
  • Călugării au dat alarma atunci când au văzut bradul fumegând, pe un versant.

Reprezentanţii Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamţ povestesc, într-o postare pe Facebook, că totul a plecat de la un brad masiv lovit de fulger care, după ce s-a oprit furtuna, a continuat să ardă mocnit, în interior, fără flacără vizibilă.

”Furtuna de alaltaieri a avut ca efect fulgerarea unui brad. Cum s-a ajuns ca acest brad sa fie filmat este dovada unei cooperari intre cei carora le pasa de padure. Calugarii de la Schitul Braniste au observat pe versantul opus schitului, deasupra padurii, un firicel de fum. Au instiintat Ocolul Silvic Vanatori, care ne-a anuntat si pe noi. La randul nostru i-am anuntat pe colegii de la Ocolul Silvic Tirgu Neamt”, scriu reprezentanții Parcului Natural Vanatori Neamt.

”Impreuna, dupa ore de cautari, intr-o vaioaga, s-a gasit si “acul in carul cu fan”, adica bradul lovit de fulger, care ardea mocnit in interior, fara flacara vizibila si din care incepusera sa cada taciuni aprinsi. Cu timpul, focul s-ar fi extins in coroana iar prabusirea arborelui in flacari ar fi dus la propagarea unui incendiu, intr-o zona mai greu accesibila, fara apa”, se mai arată în postare.

După ce au doborât bradul fulgerat, au putut observa că mai bine de 15 metri din trunchi era afectat de foc și că nu mai era mult până când flacăra ar fi ieșit în exterior.

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.