Zilele acestea, după apariția avariei la magistrala de apă din Roman, ni s-a confirmat un lucru: rețeaua de apă și canalizare a municipiului este ”praf și pulbere”. 80% din rețelele de apă ale municipiului au o vechime mai mare de 36 de ani. Pentru înlocuirea acestora ar fi necesară o sumă uriașă de 10,4 milioane de euro.

Cât despre devierea conductei magistrale de la Piață, directorul Petcu Movilă susține că este o operație imposibil de realizat, cel puțin pentru moment, din cauza faptului că o asemenea lucrare nu este prinsă în bugetul anului 2017. Pe de altă parte, o asemenea lucrare este imposibilă și din cauza numeroaselor construcții din zonă.

Din păcate, directorul interimar al ”ApaServ” susține că schimbarea de rețele nu este prinsă în noul master plan finanțat din fonduri europene care prevede doar extinderi de rețele și nu și reabilitări ale rețelelor de apă și canalizare existente.

Municipiul Roman are o rețea de aducțiune a apei potabile de 150 kilometri și una de canalizare de 150 kilometri. Prin lucrările realizate în ultimii ani s-au înlocuit cam 15 kilometri de rețea de apă și canalizare.