November 30, 2021

Revine birul pe coșurile de fum: Guvernul pregătește taxarea celor care au instalate centrale termice de apartament

A început războiul împotriva centralelot termice de apartament! După ce, în luna mai 2021, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a apreciat că vânzarea de centrale termice pe gaze naturale ar trebui să înceteze din 2025, Ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat că ”centralele de apartament vor fi interzise în blocurile ce urmează să fie construite.”

Mai mult de atât, proprietarii de apartamente care au deja instalate centrale termice vor putea fi supuși unei noi taxe. Taxarea centralelor de apartament ar urma să fie decisă de Comisia Europeană. O directivă în acest sens este pregătită la Bruxelles și ar putea fi aprobată peste 2-3 ani, în ciuda opoziției unor state membre, inclusiv a României. Valoarea taxei nu a fost stabilită, dar dacă ar fi adoptată ar putea fi de câteva sute de lei anual, spun experții în energie.

Dezvoltatorii imobiliari care construiesc acum blocuri vor fi obligați prin lege să construiască centrale comune, cu care să încălzească blocurile respective sau locatarii se pot lega la sistemul centralizat de încălzire. Locatarii nu vor mai avea voie să își monteze centrale proprii.

Atât ministerul, cât și UAT-urile și cetățenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat. Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuințelor și în urma traficului substanțele nocive rămân blocați în straturile de aer în apropierea suprafeței, mai ales dacă vremea este liniștită, rece și uscată, a scris Tanczos Barna, vineri, pe pagina sa de Facebook.

 

ȘtiiCă?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.