Mon. Feb 18th, 2019

Vicepreşedinte PNL Laurențiu Leoreanu: E foarte grav că aproape 30.000 de elevi nu s-au înscris la Evaluarea Naţională

30.000 de elevi nu s-au înscris la Evaluarea Națională; PNL atrage atenția, prin vocea deputatului Laurențiu Leoreanu, că putem vorbi despre un abandon școlar la final de etapă. Liberalii cer ministrului Educației să vină cu măsuri și soluții urgente pentru a-i ajuta pe cei care nu s-au înscris nici măcar la examenele Evaluării Naționale și pentru a stopa acest fenomen îngrijorător.

“Trag un semnal de alarmă care, pe fondul unor preocupări pur politicianiste ale actualei guvernări, a scăpat total din atenția opiniei publice: din 179.000 de elevi înscriși in clasa a VIII-a, aproximativ 30.000 nu s-au înscris la examenele Evaluării Naționale din această sesiune. Viitorul le este compromis, în timp ce guvernul este preocupat să susțină mitinguri cu cetățeni aduși forțat de prin toată țara sau să facă planuri privind suspendarea președintelui Iohannis”, a transmis vicepreședintele PNL.

Deputatul Laurențiu Leoreanu prezintă câteva date recente din raportul Băncii Mondiale pentru Dezvoltare, care arată că peste un sfert din copiii din mediul rural abandonează şcoala înainte să termine clasa a VIII-a, iar rata analfabetismului funcţional este de 42%, românii fiind “campioni la nivel european la acest capitol”.

“Nu vorbim despre câţiva copii, ci de nu mai puţin de 20% dintre elevii înscrişi în clasa a VIII-a. În timp, aceasta devine o problemă a întregii societăţi: aceştia au probleme în a-şi continua studiile, iar posibilităţile lor de dezvoltare devin limitate. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, în aşteptarea rezultatelor, trebuie precizat că, la simulările din martie, nici măcar 50% dintre elevii de clasa a VIII-a nu au obţinut media generală peste 5.

Avem o rată a analfabetismului funcțional de 42%, suntem “campioni” la nivel european la acest capitol dar, cu toate acestea, educația preuniversitară nu beneficiază de atenția de care are nevoie sau, spus pe românește, punem carul înaintea boilor. Vă amintesc doar că, la ultima ședință de guvern, fără să se consulte cu organizațiile studențești sau cele de tineret, Executivul Dăncilă a aprobat un program prin care tineri cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani pot accesa credite cu dobândă zero, garantate de stat în proporție de 80%.

Proiectul a fost amplu criticat, inclusiv de cei care ar putea fi beneficiarii acestuia, întrucât poate conduce la creșterea taxelor de școlarizare. Mai mult, măsura dă dovadă de populism și încurajează și dezvoltă dependența de stimulentele acordate de stat. Guvernul actual trebuie să își reevalueze urgent prioritățile în zona educației, nu vrem o generație tânără după chipul și asemănarea premierului în funcție”, a afirmat vicepreşedintele PNL, Laurenţiu Leoreanu.

Ministerul Educației Naționale (MEN) a precizat, prin intermediul unui comunicat, câți absolvenţi de clasa a VIII-a s-au înscris la Evaluarea Naţională 2018, conform datelor centralizate până sâmbătă, 9 iunie, la ora 12:00.

Astfel, în aplicația informatică figurau 150.310 candidați (99,69%) înscriși la Evaluarea Națională pentru elevii claselor a VIII-a (EN VIII).

Primele rezultate vor fi afișate pe 19 iunie, până la ora 12:00, iar în aceeași zi se pot depune contestații în intervalul orar 14:00 – 19:00.

Rezultatele finale vor fi afișate pe 23 iunie. Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 120 de minute, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Probele sunt monitorizate audio-video și este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc., candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen în acest scop. Candidaţii care refuză să depoziteze obiectele respective în sala desemnată de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.